Teknolojinin hızla geliştiği bu günlerde teknolojik cihazların kullanımında da her geçen gün artış görülür. Bu tür cihazların çalışabilmesi için de güç kaynağı kullanılır. Bu nedenle sıklıkla karşımıza çıkan bu kavram, ister istemez aklımızda güç kaynağı nedir, çeşitleri nelerdir, ne işe yarar gibi soruların oluşmasına neden olur.
Belirli bir sistem ile düzeneğin çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlaması amacıyla kullanılan çeşitli birimlerin genel adı güç kaynağıdır. Bu tür birimler sayesinde elektrik ve elektronik ile ilgili alanlarda kullanılan cihazların birçoğu gereken enerjiyi elde eder ve kusursuz bir işlev gösterir.
Adaptörlerden pillere kadar çok çeşitli formlarda karşımıza çıkan güç kaynakları, günlük hayatımızın hemen hemen her alanında kendine yer bulmayı başarır. Örneğin; bilgisayarlarda da bulunan güç kaynakları, şebekeden almış olduğu elektrik enerjisini cihazın sistemleri uygun hale getirmek amacıyla düzenler. Böylece bilgisayar sorunsuz bir şekilde çalışarak kullanım imkanı sunar. Aynı durum jeneratörler ve UPS olarak bilinen kesintisiz güç kaynakları için de geçerlidir. Bunların her biri etkili bir güç kaynağı olarak karşımıza çıkar.
Güç Kaynağı Çeşitleri Nelerdir?
Hayatın pek çok farklı alanında aktif olarak kullanılan güç kaynakları, kullanım amacına bağlı olarak farklı şekillerde tasarlanarak üretilir. Çok sayıda elektronik devre elemanını bünyesinde barındıran güç kaynakları, sahip olduğu özelliklere göre farklı çeşitlere sahiptir. Bunlar;
- Bilgisayar (PC) güç kaynakları
- Kesintisiz (UPS) güç kaynakları
- AC/DC güç kaynakları şeklindedir
Bilgisayar güç kaynakları masaüstü ve dizüstü bilgisayarların çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu gücü temin eder. Bu tür cihazların sistemleri için kaynak türünün güçlü olması gerekir. PC güç kaynakları, şebekeden aldığı enerjiyi bilgisayar sistemine uygun hale getirir. Böylece fazla enerji yükü nedeniyle bilgisayarda herhangi bir hasar oluşmaz. Kesintisiz (UPS) güç kaynakları ise şebeke elektriğinin kesilebileceği durumlarda bilgisayar sistemlerinin işlevini devam ettirebilmesi amacıyla tercih edilir. Böylece veriler korunur ve çalışma aralıksız olarak devam eder. AC/DC güç kaynakları ise kurulan sistemleri AC değil de DC güç kaynağı ile beslemek için tasarlanır.